Mange ønsker å begynne med schæfer-avl, på grunn av alle de fantastiske egenskapene denne rasen har. Dersom du selv har lyst til å avle schæfere, finnes det en del prinsipper og regler du bør følge. Interesserte frarådes å skaffe seg valper. Mange ønsker seg to valper, slik at disse to etter hvert kan pare seg. Dette anbefales ikke, fordi valper kan ha fysiske feil som er umulige å se. Dette kan igjen få konsekvenser for avkommet.

Da er det bedre å skaffe seg to voksne hunder, som dessuten er sertifiserte. Sertifisering er noe av det viktigste å ta høyde for, fordi det avgjør om hunden(e) har en del avgjørende trekk. En sertifisert schæfer skal være lojal, modig, intelligent og vedvarende. Massiv avl er en konsekvens av grådighet, og en dårlig idé. Schæfere trenger å avles fram i åpne og rolige miljø, ellers kan de bli aggressive.

Ta imot tips fra sakkyndige

Ofte lønner det seg å spørre andre til råds. Det finnes nok av profesjonelle som kan gi veiledning, inkludert veterinærer og andre som holder på med avl. Når alt som har med sertifisering og genetikk er tatt høyde for, gjelder det tenke på miljøet hunden skal leve i. Er miljøet dårlig kan det ødelegge alt. Hunden skal ikke settes i noe bur, for da kan den bli syk eller miste selvtilliten. Alle hunder må få lov til å strekke på seg, løpe og være ute i det fri.

Schæfere er kjent for å være lydige og enkle å trene, men det betyr ikke at du skal ta lett på oppgaven. Skal hunden være mye alene, må den ha leker for å ha noe å gjøre på. Begynner den å kjede seg kan det i verste fall føre til ødeleggende oppførsel. Sørg også for å gi den god kvalitetsmat, og kontroller kaloriinntaket dens.