Schæferen er en tysk hunderase, som oppstod som en krysning mellom ulike raser på slutten av 1800-tallet. Oppdretteren Max von Stephanitz ønsket å skape en brukshund som skulle kunne brukes til mange forskjellige formål. Eksperimentet ble en enorm suksess, noe de aller fleste i dag vil være enig i. Schæferhunden brukes til så mangt, av så mange.

Schæferen er en favoritt hos blant andre redningsarbeidere, politiet og militæret. Rasen har veldig mange kvaliteter, er sterk og robust samt lett å trene. Dette gjør at den også er godt egnet til for eksempel gjetning og forskjellige hundesporter. Schæferen er også populær som familiehund. Med rett oppdragelse er den lojal, leken, modig, stolt, energisk, selvsikker og beskyttende. Den krever mye aktivitet og stimuli, og er i visse tilfeller noe skeptiske til fremmede.

Utseende

En schæferhund vil alltid trenge en god leder, og er blant de mest allsidige rasene som finnes. I utseende er den stor og kraftig, med langstrakt kropp. Lendepartiet dens er en del lavere enn skulderhøyden. Normalt er en fullvoksen hann mellom 60 og 65 i skulderhøyde, og veier som regel 30–40 kg.

Tispene er normalt ca. 5 cm lavere og veier 22–32 kg. Pelsen har kraftig underull og tette dekkhår. Hodet er tørt og kileformet, med ører som er stående og spisse. Schæferen har en buskete og lang hale. Ofte er den sort i fargen, med lysegrå, brune, gulbrune og rødbrune sjatteringer.

Den perfekte treningskompis

Alle hunder trenger å luftes daglig, og mange trenger mer enn det. Er du et friluftsmenneske eller bare liker å trene utendørs, er schæferen som skreddersydd til dette formålet. Med schæfer i hus blir det lettere å motivere seg selv for å komme seg opp av sofaen og ut av huset, da den vil kreve det av deg. En sterk og arbeidsvillig schæfer er perfekt å ha med på utflukter utendørs.