Agility er en hundesport hvor hunden skal igjennom en ganske omfattende hinderløype. Ulike hindre skal passeres på så kort tid som mulig, med få feil og i rett rekkefølge. For å lykkes i sporten må hund og fører samarbeide godt. Eier du en hund og har tenkt å bruke den til agility, bør det være god kommunikasjon mellom dere. I agility stilles det krav om konsentrasjon, oppmerksomhet og disiplin. Derfor er denne sporten sunn for hunden, samt for forholdet dere imellom.

Det skal mye til for å bli god i denne sporten. Samtidig driver de fleste eiere og hunder med den for hyggens skyld, uten å ha noen ambisjoner om å bli med på landslaget. Konkurranser holdes både på lokale, nasjonale og internasjonale nivå. Det finnes blant annet NM og VM.

Størrelsesklasser

Det finnes tre størrelsesklasser:

  • Small (mankehøyde inntil 35 cm)
  • Medium (35–42 cm)
  • Large (43 cm og ut over)

Som deltaker melder du selv hunden på i klassen den skal være i; en dommer kontrollerer at hunden er i rett klasse. Det finnes konkurranser beregnet på lag. Et lag kan bestå av inntil fire hunder med ulike førere som til sammen utgjør en ekvipasje. I Norge er det kun klubber som samarbeider med Norsk Kennelklubb som får delta.

På banen

På agilitybanen finnes hindre som høydehopp, balanse-bom, bord, mur, oxer (dobbelthinder), møne, tunnel, pølse, vippe, lengdehopp og hjul satt sammen i ulike kombinasjoner og systemer. Det er dommerne som bestemmer banens utforming, men det finnes noen vanlige regler for hvordan hindere settes opp. Det skal være minimum 15 hindere, og maksimalt 22.

Avhengig av størrelsesklassen er avstanden mellom hindere inntil 7 meter. Minst 7 hindere skal være hoppehindere. Banen skal være lang nok til at hunden vil tilbakelegge mellom 100 og 200 meter. Ellers kan størrelsen på banen variere en del.