Kanskje har du sett hunder leke harmonisk med eier, utføre diverse øvelser og fått dermed blitt inspirert til å få trent opp din egen hund? Det er uansett aldri for sent å starte lydighetstrening, uavhengig av hvor gammel hunden er. Du skal ikke drive med hverken verbal eller fysisk korrigering; positiv forsterkning er veien å gå. Med dette mener vi at du belønner hunden når den gjør noe riktig. Stikkord ved lydighetstrening er lek, kos, godbiter og kjæling.

La hunden ta kontaktinitiativ

Du bør lære hunden din å ta kontakt med deg, slik at den forstår om den får lov til noe. Dette kommer til nytte i flere sammenhenger. For at hunden skal forstå at det å kikke opp på deg lønner seg, tar du den i kobbel og står så stille. La hunden få røre litt på seg innenfor lengden av kobbelet, og vær selv helt passiv. Hunden vil utforske omgivelsene en stund, før den går lei og begynner å kikke på deg. Det er da du skal belønne den.

I neste omgang er du passiv, og venter på at den skal ta kontakt igjen. Jo oftere du forsterker kontakt på denne måten, desto bedre trent blir hunden. Målet er at hunden skal forbinde det å ta kontakt med deg med noe positivt. Når den så forstår tegningen, kan du forlenge tiden. La bikkja se på deg i tre sekunder før du gir belønning, før du øker tiden litt etter litt. Opplever du at innlæringen går for sakte, kan du prøve å bytte belønning.

Du kan godt trene kontakt under måltider. Sett ned matskålen, gi hunden ordre om å sitte og vent til den tar kontakt før du lar den spise. Tren gjerne med en godbit først. Legg godbiten på gulvet og hold hånden på den, slik at hunden ikke kan ta den. Først når hunden tar initiativet til øyekontakt, lar du den få godbiten.